A különböző ünnepségeink általában rendkívül finom ételekkel és italokkal párosulnak. Nem csak a születésnapozások, a keresztelők, a ballagások és a szilveszterek, hanem sokszor a házassági évfordulók, névnapok és a nemzetközi ünnepnapok is. Karácsonykor, húsvétkor és szilveszterkor is hagyományőrző ételeket szolgálunk fel és a születésnapokról sem hiányozhat manapság a torta. Mondhatni, minden ünnepségnek megvan a saját gasztronómiai palettája.
A tematikus éttermek, hotelek és szálláshelyek ma már minden vendégükre tekintettel vannak, így a megrendezendő ünnepségekre akár speciális igényeket is képesek kielégíteni. Legyen szó akár színvilágról, stílusról vagy ételkülönlegességről, a nagy események során biztosak lehetünk benne, hogy megkaphatjuk azt, amit elképzeltünk. Így egyaránt jól lakhatnak ezeken az eseményeken a diétázók, az ételallergiások, a vegánok és az étel intoleranciában szenvedők is.
Otthon is készíthetünk gluténmentes és vegán ínyencségeket
Mivel nem mindenki szereti a nagy felhajtást és az összes ünnepséget, csak a legritkább esetben engedhetjük meg magunknak, hogy külső helyszínen rendezzük meg, ezért érdemes otthonra betárazni a kamrába és a jeles napokon mi magunk is megvendégelhetjük speciális ételigényű ismerőseinket, barátainkat és rokonainkat. Ma már változatos ételekkel, ízletes fogásokkal és gyönyörű tálalással várhatjuk a hozzánk érkezőket akkor is, ha éppen nem szeretnének vagy nem tudnak húst, búzát, tejet, tojást, cukrot vagy szóját fogyasztani.
Gondoljunk előre a gluténérzékenyekre, a vegánokra, a tej vagy tojás allergiásokra és a cukorbetegekre is. Készítsünk olyan ételt, ami egyiket sem tartalmaz és ügyeljünk rá, hogy szója se kerüljön a menübe, mert van aki erre is érzékeny. A mindenmentes konyha ma már igen széles körben elfogadott és alkalmazott gasztronómiai irányvonal, mivel egyre több ember próbál egészségesebben táplálkozni és egyre többen választják a tudatos húsmentes étrendet is. Az orvostudomány fejlődésével pedig a lakosság jelentős részéről derült ki, hogy valamilyen ételre allergiás, ezért ha jó házigazdák szeretnénk lenni, készítsünk számukra is ízletes és laktató ételt.
Ezek a legnépszerűbb mindenmentes ételek
Noha sok felnőtt férfi maximum köretként tudná elképzelni, a Kaprós szószos zöldség kiváló főétel lehet, ami igény esetén akár halszeletekkel is tálalható. A kelt tésztás aranygaluska is elkészíthető tej, búza, cukor és élesztő nélkül is. A fasírt kedvelői répából vagy cukkiniből is készíthetnek isteni húsra hasonlító golyócskákat megfelelő fűszerezéssel. Egyesek a vegán csicseriborsós zabfasírtra esküsznek, de az édesburgonya fasírt is a legnépszerűbb mindenmentes fasírtok között van. Igazán finom a padlizsán vadas, a csicseriborsós masala, a mentás padlizsán saláta és a hamis húsleves is. A karácsonyi és szilveszteri szezonra pedig a hús-, glutén- tej- és szójamentes töltött káposztát ajánlják a vegán szakácsok. A lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen.